She had a pretty gift for quotation, which is a serviceable substitute for wit.

torstai 31. maaliskuuta 2011

Kuinka saat ystäviä ja vaikutusvaltaa

Maailmassa jossa ihmiset viettävät huolestuttavan paljon aikaa tv:n ääressä, yhteisten tv-mieltymysten tuomaa yhteenkuuluvuutta ei pidä väheksyä. Olen toki aina tiennyt, että ihmisen neljään yleisesti tunnustettuu viehättävyysaspektiin kuuluu älyn, huumorin ja ulkonäön ohella kyky ymmärtää Monty Pythonia, mutta vasta joutuessani todella etsimään uusia ystäviä kokopäivätyönä täällä Hong Kongissa, olen tajunnut miten totta se on. Eräät parhaista ystävistäni täällä sain keskustelun alkuun mainitsemalla pitäväni Big Bang Theorysta (suomennettu joskus "Rillit huurussa" - jostain käsittämättömästä syystä...). Parhaan kaverini tunnistin hänen nauraessaan Pikku Britannia-heitolleni (niin, no, saatatte arvata mille) - useat ihmiset eivät tunnu jostain syystä pitävän sarjan astetta vulgaarimmasta huumorista.

Todennäköisesti syynä tv-sarjojen yhdistävyyteen on jonkinlainen sisäpiiri-tunne joka luo me-hengen: koska enää ei ole "koko kansan seuraamia" tv-sarjoja (paitsi ehkä Tanssii tätien kanssa), suosituillakin sarjoilla on vain rajallinen katsojamäärä. Tästä seuraa että sarjan fanit muodostavat jonkinlaisen piirin, ymmärtävät toistensa sitaatteja ja puolinaisia viittauksia. Puhumattakaan siitä, että mielenkiinnon kohteet ja huumori kohtaavat ainakin hieman. Sama tietysti pätee useisiin elokuviin ja kirjoihin.

Miksi tämä tuli mieleeni tänään? Ensi viikolla on lähtö Indonesiaan. Matka tuli melko yllättäen, sillä kaverini samalta antropologian kurssilta oli lähdössä ystävänsä kanssa ja sattui kysymään olisinko kiinnostunut. Mikä ettei, vastasin. Arvosanat tuleva joka tapauksessa olemaan kehnoja tältä lukukaudelta, yksi viikko sinne tai tänne ei niitä hetkauta... Joten tänään tapasin toisen matkakumppaneistani ensimmäisen kerran. Nari on Arizonasta, ja vaikuttaa ihan mukavalta. Aluksi keskustelu oli vähän jähmeää, mutta sitten jotain kiertotietä satuin mainitsemaan pitäväni hirveästi Battlestar Galacticasta. Ja kas! Äkkiä meillä olikin hirvesti puhuttavaa ja keskustelu jatkui luontevampana.

Lapset. Jos haluatte ystäviä ja vaikutusvalta, katsokaa televisiota. Mutta katsokaa sitä yhdessä. Sarjat ovat kuin alkoholi: yksinäinen suurkulutus on surullista, hyvin valittu kohtuukäyttö -  erityisesti hyvässä seurassa - suositeltavaa.

1 kommentti:

  1. Tosia, oivaltavia sanoja.

    Kommenttejasi Koto-Suomeen kaivaten,

    Niina

    VastaaPoista